Galandfereg szaporodasa. A galandférgesség tünetei és kezelése Galandfereg szaporodasa

galandfereg szaporodasa

Galandféreg szaporodasa. Emberi élősködők Pannon Enciklopédia Kézikönyvtár Tartalom Bélférgek, bélférgesség Megtermékenyítés tűszúrással Fejfájást okoz a féregnek a szaporodás Pesthy Gábor A hermafrodita féreg galandfereg szaporodasa szó szerint fejbe szúrja magát tűszerű párzószervével, így idézi elő a megtermékenyítést.

Bélféreg: okok, tünetek, kezelés

A szabadon élő azaz sok társával ellentétben nem galandféreg szaporodasa életmódú Macrostomum galandféreg szaporodasa nevű laposféreg szükség esetén egészen extrém módját választja a szaporodásnak. A féreg hermafrodita, azaz megtalálható benne a hím és a női szaporítószerv is. Pár híján magával szaporodik Normál körülmények közt az állat rendszerint fajtársával szaporodik.

Galandférgek Cestoda Közel három és fél ezer, az élősködő életmódhoz magasfokúan specializálódott féregfaj tartozik ebbe a giardiasis tiberal kezelési rendje osztályba. Testük általában fehér, sárgás vagy szürkés árnyalatú.

Tünetek és kezelés galandféreg fertőzés esetén

A galandférgek testfelépítése sok szempontból eltérhet az előzőekben tárgyalt két osztályétól. Ilyenkor mindkét állat kölcsönösen megtermékenyíti a másikat. A féreg azonban akkor sem esik kétségbe, ha nem talál társat, ugyanis ekkor az önmegtermékenyítéshez folyamodik, írják a kutatók a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban. Az önmegtermékenyítés nem kevés hermafrodita növénynél és állatnál előfordul.

Galandférgek Galandfereg szaporodasa. A Wikimédia Commons tartalmaz Galandférgek témájú kategóriát.

A szakemberek általános véleménye szerint azért alakulhatott ki az evolúció folyamán, hogy az utódnemzés számára kedvezőtlen körülmények között is lehetővé galandfereg szaporodasa szaporodást, illetve megakadályozza a nem rokon fajokkal való szaporodási próbálkozásokat. Bélférgek, bélférgesség Megtermékenyítés tűszúrással A Baseli Egyetem kutatói által tanulmányozott féreg teljes mértékben kihasználja azt, hogy egyaránt termel petét és spermiumot is.

A Wikimédia Commons tartalmaz Galandférgek témájú kategóriát. Kifejlett példányaik gerinces végleges gazda bélcsatornájában, ezzel szemben a lárvák köztigazdában pl. A testtájak nevei megtévesztőek, hiszen az állatnak nincsen szája vagy bélcsatornája, ezért nem könnyű megállapítani, hogy vajon melyik a test feji vége. Lehetnek rajta szívógödrök, szívókák, ormányok, horogkoszorú rostellum és tüskék.

Ha találkozik másik féreggel, akkor tűszerű galandféreg szaporodasa belefecskendezi a másikba a spermáját. Ez a hipodermiás megtermékenyítésnek nevezett módszer meglehetősen hasonlít ahhoz, amikor oltást adnak valakinek az orvosi rendelőben.

Navigációs menü

A Macrostomum hystrix nevű laposféreg testfelépítése. E helyett a spermiumot a testfalon galandféreg szaporodasa juttatják be az ivarszerv környékére. A test megszúrása azonban nem okoz maradandó kárt az állatnak. Fejbe szúrja magát, ha muszáj Nagyobb problémát jelent galandféreg szaporodasa állatnak, ha nem talál partnert magának.

Ilyenkor az önmegtermékenyítéshez kell fordulnia.

galandfereg szaporodasa

Ehhez viszont kénytelen megszúrnia saját magát. Létrehozva: A folyamatot Steven Ramm és munkatársai akkor galandféreg szaporodasa meg, amikor mikroszkóp alatt tanulmányozták a parányi állatokat. Azt is észrevették, hogy bárhová jutnak a spermiumok, addig vándorolnak a laposféreg testében, míg meg nem találják a petesejteket. Galandfereg szaporodasa bekövetkezik a megtermékenyítés.

Bélférgek, bélférgesség

Régebben úgy gondolták, hogy ez a hermafrodita állat nem képes önmegtermékenyítésre, annyira elkülönültek az ivarszervei. A mostani vizsgálatokból azonban egyértelműen kiderült, hogy a féreg némi fejfájás árán galandféreg szaporodasa ezt a problémát.

galandfereg szaporodasa

Szükségmegoldás az önmegtermékenyítés Az önmegtermékenyítés korántsem ideális, ugyanis csökkenti az utódok genetikai változatosságát. A genetikailag változatosabb populáció pedig jobban alkalmazkodik a változó galandféreg szaporodasa. Ennek ellenére még mindig jobb, mint ha az állatok egyáltalán nem tudnának szaporodni a megfelelő pár hiánya miatt.

galandfereg szaporodasa

A kutatók most azt vizsgálják, vajon más fajokban is előfordul-e a hipodermiás önmegtermékenyítés. Úgy gondolják, hogy találnak majd további példákat, hiszen ha egy esetben bevált a módszer, akkor valószínűleg más fajok is alkalmazzák.

Olvassa el is.

Érdekesvélemények